Meest gestelde vragen
Hieronder volgt een overzicht van de meest gestelde vragen:
Heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Voor het internettijdperk was het zoeken van woningen een taak voor de (aankoop) makelaar. Tegenwoordig is het voor de consument gemakkelijk om zelf op zoek te gaan naar een geschikte woning. Hierdoor is de taak van een aankoopmakelaar veranderd en is het aankooptarief ten opzichte van vroeger sterk gedaald.
Natuurlijk kun je het gehele aankooptraject zelf doen. Maar of dit verstandig is hangt eigenlijk af van de volgende vragen:
Kun je de staat van onderhoud goed beoordelen?
Kun je zelf de inhoud en woonoppervlakte van de woning bepalen? (check deze altijd met de info in de brochure)
Weet je hoe te onderzoeken of er erfdienstbaarheden (recht van overpad) en kettingbedingen op het perceel rusten?
Heb je inzicht in de opbrengst van vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn?
Hoe kom je er achter of er op betreffend object beslag rust of sprake is van faillissement?
Waar moet ik op letten bij het opnemen van een financieringsvoorbehoud?
Wanneer je het antwoord weet op al deze vragen, moet je ons zeker niet meenemen. Dan kun je gerust de aankoop zelf doen. Maar zijn sommige punten voor jou abracadabra, dan helpen we je hier graag bij.
Wat is het verschil tussen een uitgebreide aankoopopdracht en een gerichte aankoopopdracht?
Bij een algemene aankoopopdracht bezichtigen we iedere woning die je tegenkomt en interessant vind. Het aantal woningen dat we bezichtigen maakt dus voor het tarief niet uit.
Bij een gerichte aankoop bezichtig je eerst de woning zelf. Ben je enthousiast, dan gaan we de 2e keer met je mee.
Wat als de aankoop niet doorgaat?
Komen we met de verkopende partij niet tot overeenstemming of besluit je om van de woning af te zien, dan ben je niets aan ons verschuldigd. Uiteraard hopen we wel dat je ons de volgende keer bij een andere woning weer meeneemt.
Wat is het werkgebied van gratisaankoop.nl?
Ons werkgebied beslaat West-Brabant waarbij we voornamelijk actief zijn in Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Made, Terheijden, Raamsdonksveer, Dongen en directe omgeving.
Bouwkundige keuring?
Wij beschikken over een behoorlijke bouwkundige kennis. Een bouwkundige inspectie gaat echter verder en dient uitgevoerd te worden door een specialist. Als NVM makelaar zijn wij hiertoe niet bevoegd. Indien de woning daartoe aanleiding geeft adviseren wij je om de woning bouwkundig te laten keuren. In ons netwerk vinden we altijd een goede bouwkundige die de woning uitgebreid voor jou kan inspecteren.
Taxatierapport?
Als aankoopmakelaar bepalen wij voor jou de waarde van de woning om in onderling overleg zo goed mogelijk het onderhandelingsproces te voeren. Geldverstrekkers accepteren echter geen taxatierapport dat opgesteld is door een makelaar die betrokken is bij de aan- of verkoop van de woning. Uiteraard kunnen wij je in contact brengen met taxateurs die een (NWWI) taxatierapport op kunnen stellen.
Kan ik een eerste bezichtiging alleen doen?
Natuurlijk kan dat. De eerste indruk is belangrijk. Als het huis bevalt, bel je ons en gaan we de 2e keer samen de woning bekijken.
Kan ik met een aankoopmakelaar een huis kopen bij een niet-NVM makelaar of particulier?
Ja, dat kan. Bij iedere woning die te koop wordt aangeboden, kunnen wij met je mee. Ook indien deze particulier of door een niet NVM-er wordt aangeboden.
Als er een verkoopmakelaar is, heb ik dan toch een aankoopmakelaar nodig ?
Jazeker. De makelaar die de woning in de verkoop heeft, behartigt de belangen van de verkoper. Hij is gebaat bij een zo hoog mogelijke opbrengst. De aankoopmakelaar is juist gebaat bij een zo laag mogelijke opbrengst. Vandaar dat je er goed aan doet om ons als aankoopmakelaar in te schakelen. Wij behartigen jouw belangen en kijken kritisch naar de woning en de vraagprijs.
Wanneer moet ik gratisaankoop.nl betalen?
Zoals eerder aangegeven ben je aan ons pas courtage verschuldigd wanneer er een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Onze courtagenota sturen wij in naar de notaris die deze verrekend bij het transport van de woning.
Kan ik de courtage meefinancieren?
Dat is meestal mogelijk maar deze kosten zijn niet aftrekbaar. Hypotheekadviseur Bram Kleine Staarman van Kleine Staarman financieel advies kan hier veel meer over vertellen.
Tenslotte
Wil je hierover meer weten, neem contact met ons op op telefoonnummer 0162 – 67 24 24 en vraag naar Jack Biemans.